Lumen, Kelvin en Fittingen uitleg

Wat betekend Lumen?

Lumen geeft aan hoeveel licht een lamp geeft. Meer lumen betekent een helderder licht; minder lumen betekent een zwakker licht. Met lumen kun je de sterkte van het licht kiezen die je wilt.

Als je geen dimschakelaar hebt en dus niet de helderheid van je lampen kunt aanpassen is het belangrijk om te kijken naar het aantal Lumen per lamp. Als je wél een dimmer of dimschakelaar hebt en je dus wel de helderheid kunt aanpassen hoef je je eigen weinig of geen zorgen te maken hoeveel lumen je lampen zijn, omdat je het zelf kunt aanpassen met de dimmer.

Als je dus geen dimschakelaar hebt en opzoek bent naar licht dat de sfeer in de kamer bevorderd kun je beter gaan voor een lamp met minder dan 100 Lumen, anders kan het licht al snel te fel zijn. Helemaal als jouw hanglamp meer dan 3 lichtbronnen bevat.

 

Wat is Kelvin?

De kleurtemperatuur geeft aan hoe warm of koud het licht overkomt.

Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin(K). Hoe hoger het aantal Kelvin hoe “kouder” het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin hoe “warmer” en geler/oranje het licht wordt.

Welke lichtkleur moet ik kiezen bij LED verlichting en wat is Kelvin? -  outledtl.nl

Hierboven zie je bijvoorbeeld dat 1000 Kelvin zorgt voor een warme en aangename uitstraling welke vergelijkbaar is met haardvuur.

Een lamp met 100 lumen en 1000 Kelvin zal dus zorgen voor een aangename warme sfeer die de uitstraling van de kamer zal bevorderen.

Een lamp of lichtbron met 300 lumen en 8000 kelvin is fel en wit, vergelijkbaar met een bouwlamp, vooral functioneel licht dus.

 

Conclusie

Heb je een dimmer of schakelaar in huis waarmee je de helderheid kunt regelen? Dan hoef je enkel nog te focussen op het vinden van een lamp met de juiste Kelvin-waarde. Ga voor een aangename sfeer opzoek naar een lichtbron van de waarde; 500-1500 Kelvin.

Heb je geen dimmer of schakelaar in huis, dan moet je ook kijken welke hoeveelheid Lumen jij geschikt vind voor de ruimte die jij probeert te verlichten.  Ons advies zou zijn, kies een lichtbron met minder dan 125 Lumen en een kelvinwaarde tussen 500-1500. In onze ervaring is normaal warm wit niet altijd sfeer-bevorderend en ben je beter af met zeer warm witte lichtbronnen.


Indien je een paar verschillende lichtbronnen hebt gekocht, laat deze dan minstens 24 uur branden (in de ochtend en avond) om goed te kunnen oordelen of ze zowel overdag als 's avonds de gewenste uitstraling geven.

 

Fluora hanglamp bij Kim